kandidaten

Om livet som läkarstudent

Sjuka läkare

165298-1Var inne på Åsa Nilsonnes blogg och läste om läkare som mår dåligt men inte berättar detta av hänsyn till sin karriär, och kan inte låta bli att bli upprörd och ventilera det här.

Självklart drabbar sjukdom och lidande läkare i samma utsträckning som det övriga samhället - att anta något annat vore absurt. Ändå är detta en inställning många verkar dela.

Tyvärr börjar det inom den egna kåren. Och ja, det börjar redan under studietiden. Sjukdom är överhuvudtaget inte accepterat, oavsett om du åker in för en brusten app (blindtarm), upptäcker att du har en extra ledningsbana i hjärtat under ett övningsmoment, behöver besöka läkaren för att kontrollera din pacemaker - så uppfattas inte detta som en giltig ursäkt att missa ett enda undervisningsmoment eller för att få stöd och hjälp i en ny stuation som patient. Istället beläggs du med den ena "straffuppgiften" på den andra. Detta kommer framförallt från kursledning, handledare, amanuenser. Kanske måste vi börja med att i våra egna led acceptera att människor kan må dåligt innan vi kräver att samhället ska göra det?

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Emma
skriven :

Hur många gånger under läkarutbildningen har man inte fått höra orden: "ni som är unga och friska.."?

2 Karin
skriven :

Vem vågar be om att få jobba 75% som nyanställd läkare i Stockholm? När det finns hundra andra tänkbara läkare som kan ersätta dig och jobba full fart, glada, intiativrika, alltid med ett leende på läpparna. Ståldoktorerna med superkrafter.

Vem vill anställa en doktor som har ont om superkrafter och ibland titulerar sig som "patient"?

3 Sofie
skriven :

När man dessutom i förväg är "snäll" och berättar att man kommer att vara borta på det och det momentet så beläggs man med extrajourer/uppgifter eller andra ta-igen-saker. Dessutom kan man ibland få svaret "nä tyvärr, du kan inte vara borta den fredagen".
Om man däremot inget säger, och ringer sig sjuk på morgonen slipper man oftast ta igen momentet och dessutom var kanske inte det där seminariet så där jätteobligatoriskt som det lät från början.
Jag är trött på att vara livegen som student. Låt mig få komma ut och jobba och iaf ha en möjlighet att påverka min situation! (Det finns omöjligt en arbetsplats som är så stel och o-flexibel som kursledningar på läkarprogrammet!)

4 Linda
skriven :

Känner en person som fick ta igen ett pga sjukdom missat "jeopardy"-seminarium på onkologikursen med en extra kvällsjour... Lärde mig absolut ingenting på det seminariet. Vissa överskattar verkligen inlärningsmomentet i deras undervisning. Onkologin var för övrigt en kurs där det fanns minst ett obligatoriskt moment varje dag vilket innebar att man inte fick vara sjuk någon dag under dessa två veckor. Rubbat!

5 Äntligen AT
skriven :

Jag har nyligen börjat arbeta som doktor och det är så mycket roligare och flexiblare än att vara kandidat. Håll ut - det blir bättre!