kandidaten

Om livet som läkarstudent

Om extrajobb

165298-1Det är med ett nästan belåtet litet martyr-leende jag traskar i sjukhusets kulvertar. Här går jag, lever upp till alla bilder av den fattige studenten som jobbar under långhelgen när alla andra är lediga. Som en del av det stora studentkollektivet, vikariepoolen som driver alla verksamheter under helger och somrar.

Nu är verkligheten kanske inte riktigt sådan, men tanken hjälper mig att gå till jobbet.

Sedan är det ju lite som en vän sade en gång, att om man ändå inte känner sig ha råd att göra en massa roliga saker under helgen, så kan man lika gärna lägga några dagar i månaden på att jobba. Det värmer så skönt i plånboken när lönen kommer.

Om proppar och stödstrumpor

165298-1Rondade igår en patient på avdelningen som dagen innan fått en djup ventrombos, eller propp i underbenet. Hon blev i sedvanlig ordning insatt på blodförtunnande, och då vi undersökte benet verkade proppen redan minskat. Vi gick ut från rummet och läkaren sade inget mer. Lite försynt undrade jag, som ändå varit på koagulation veckan innan, om vi kanske skulle ge patienten en stödstrumpa? Varpå läkaren en sekund såg alldeles ställd ut, innan hon konstaterade att självklart, det ska vi göra, bra att du påminde. Finns det en risk på dessa stora sjukhus att specialistläkarna lätt blir insnöade på sitt eget lilla område?

Benmärgsprovtagning

165298-1Det är kanske lite fånigt, men märkligt hur roligt det är ändå att en stund smita från datorskärmen för att göra praktiska ingrepp. 

Häromdagen var jag på benmärgsprovtagning enligt löpande-bands-principen, ny patient varje kvart. Lokalbedövning, sedan in med en enorm nål fram till benkamskanten i höftbenet (tur att patienten ligger på mage och inte ser), sedan borra sig ned... Fick göra hela proceduren själv efter några övningsomgångar, kände mig nästan lite som en doktor.

Nu är det långhelg, fint väder och snart sommar!