kandidaten

Om livet som läkarstudent

Vill inte

165298-1Jag vill verkligen inte mer nu. Vill inte tvätta en enda patient till, vill inte städa en enda skölj till, vill inte desinficera en enda sängplats till. Framför allt vill jag inte jobba en enda kväll till med människor som tar en timme på sig att göra det jobb jag gör på en kvart, och hellre snackar sig genom en kväll utan att bry sig om att någon annan gör deras jobb.

Jag vill verkligen ha min semester.

Vem bär egentligen ansvaret?

165298-1Satt för några veckor sedan och ströläste gamla LexMaria-rapporter. Reagerade på ett fall som handlade om en tjej i sextonårsåldern som sökt akut pga buksmärtor. På direkt förfrågan svarade hon att hon var oskuld, varför man inte tagit graviditetsprov eller utfört gynekologisk undersökning. Några veckor senare kom hon tillbaka pga illamående. Den här gången tog man ändå ett graviditetsprov, vilket var positivt. Vid ultraljudsundersökning visade sig fostret vara så långt gånget att abortansökan avslogs. Flickan anmälde därför vårdgivare.

Vad lär vi oss av detta? Att alltid ta graviditetsprov på unga kvinnor med oklar buksmärta. Att alltid utföra gynekologisk undersökning på dito. Och vad du än gör, lita aldrig på patienten!

Stressigt på jobbet?

165298-1Undrar just om det räknas till stressiga arbetsförhållanden att sitta ensam på vak i ett isolerat rum med en patient som närsomhelst kan få asystoli?