kandidaten

Om livet som läkarstudent

Om introduktion och samarbete

165298-1Tillbaka igen från semestern. Det var fantastiskt skönt att sitta i en stuga långt bort från städer, stökiga sjukhus och svettiga gym. Lika skönt var det dock att komma tillbaka från lukten av fisk, gnällandet från mygg och avsaknandet av varmvatten till sin egen lilla lya.

Packade ur smutstvätten, satte på mig ryggsäcken igen och kastade mig vidare till höstens upplaga av introduktionsinternat för nya läkarstudenter, lika intensivt som alltid. Dock ett väldigt uppskattat moment bland nya studenter, många likställer de tre dagarnas verksamhet till vad man normalt uppnår socialt under cirka två månader. Vi erbjuder ett digert program med olika typer av gruppdiskussioner och team-buildingövningar. Vi diskuterar bla etiska dilemman och arbetar för samarbetet inom gruppen. Det är ett väl beprövat och inarbetat koncept som fungerar allt bättre.

Tyvärr visade man från Universitetets sida upp en tråkig inställning. Det talades om en "lek-och-fest-verksamhet", en onödig utgift, likställdes med nollning etc etc. Särdeles tråkigt därför att det enda som brast i årets upplaga var just samarbetet med Universitetet. De läkare som Universitetet tagit över ansvaret för att ta ut kom alldeles för sent eller inte alls, samordningen i utbildningskommittéen var under all kritik och fortfarande på tisdagseftermiddagen vid klockan fyra visste vi inte om de lärare som skulle tala om vad som väntade under hösten skulle dyka upp under kvällen eller ej. Vilket de heller inte gjorde. Detta visade sig i vår utvärdering som dåliga poäng kring punkterna "information från Universitetet" och "trygghet inför hösten".

Således tråkigt för en verksamhet som är mycket seriös och uppskattad, Man skulle tro att man med vanföreställningen om detta som en onödig och oseriös verksamhet har ett intresse av att göra den bättre. Jag hoppas på ett bättre samarbete i framtiden där Universitetet visar engagemang och intresse för mottganadet av nya studenter i samma mån som studenterna. 

Kandidaten goes vacation

165298-1Nu har jag jag äntligen semester! Den är minst sagt efterlängtad och jag tänker inte ställa väckarklockan någon av dagarna. Jag vill sola, bada, grilla och njuta av livet ett tag innan verkligheten gör sig påmind igen. Sensommarhälsningar till er alla!

Scener från ett intensivvårdsrum

165298-1Rummet är litet och fullbelamrat med utrustning. Luftkonditioneringen har två lägen, av eller på. Längs ena väggen står en garderob och ett skåp som måste manövreras ut i korridoren för att kunna fyllas på med nödvändig arsenal av förband, kompresser, katetrar, etc. I en säng ligger en patient som ömsom skäller och svär över sin sköterska, ömsom bedyrar sin kärlek till henne. I ena sekunden är han på väg ur sängen med andningshjälpen hängandes efter sig, i andra ligger han lugnt på rygg i fotändan med händerna knäppta över bröstet, benen dinglandes över gaveln och blicken fäst mot taket i det han mumlande filosofierar över livet. Mellan sängar och apparatur kryssar röntgensköterskan med sin giraffmönstrade koloss till utrustning och trycker av en bild innan man ens hunnit tänka tanken att kasta sig ut ur rummet. I andra sängen ligger en patient som vi inom ett par timmar bäddat åt, startat diverse mediciner och nutrition, lagt en ryggmärgsbedövning och tappat pleuravätska på båda sidor. Och mitt i kaoset står vi till slut och bara skrattar.