kandidaten

Om livet som läkarstudent

Konst och psykiatri

NoneKandidaten är tillbaka i matchen efter en vecka med influensa följd av en vecka som nyopererad pacemakerpatient, väl spenderade hemma i soffan. Fastnade bla för denna nyhet, något sent förstås, om en Konstfackselev som, som en del i sin slututställning, ansåg det viktigt att låtsas psyksjuk för att se vården från insidan. Tydligen uppbackad från Konstfack, som granskat de juridiska ramarna innan rollspelet iscensattes. I det hela engagerades förbipasserande, polis, vårdpersonal - och desutom tog studenten tid från patienter som var sjuka på riktigt.

Jag vet inte. Kanske jag är alldeles för gammalmodig för att förstå vad som är konst. Kanske alldeles för insyltad i sjukvården. Men jag kan verkligen inte på något sätt inse värdet av denna fars? Möjligen var studentens förkunskaper aningens passerade, kanske hon väntade sig ett Gökboet-liknande mottagande, vad vet jag? Kanske är hon nöjd med den publicitet det hela fått? Men att så respektlöst uppta samhällets begränsade resurser är ändå ganska fräckt. Dessutom får man som åskådare bilden av att studenten föraktar och förringar psykpatienterna. Kanske hon kunde simulera en app nästa gång? Bli uppskuren? För att se hur akutsjukvård fungerar?

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Lina
skriven :

Förlåt om jag blir privat men varför PM? Jobbar som ssk på en thoraxavdelning där PM inlägg tillhör vanligheten! Inte vanligt med pat i tidig ålder! Önskar jag med kunde läsa till läkare!

Ha det gott!

2 Maskrosen
skriven :

Av egen erfarenhet vet jag hur svårt det är att få hjälp inom psykiatrin. Uppenbarligen måste konstfackstudenten i fråga vara skicklig.

Jag har full förståelse för den ilska detta framkallar. Bara att bli lurad gör en förstås arg, men att lägga ner en massa tid och energi på detta när det finns andra som helt klart skulle behöva den bättre. Även för konsten borde det finnas någon gräns!

3 Anna
skriven :

Tycker att denna student/konstfack borde bli betalningsskyldiga för detta lilla upptåg. SL har ju gått ut och krävt 100000 kr för den tunnelbanevagn som blev nedklottrad i konstens namn. Också med Konstfacks goda minne. Kan inte landstinget göra samma sak?

4 Kandidaten
skriven :

Lina: för att vara krass så är det förstås för att mitt hjärta inte riktigt slår som det ska. För att gå mer inpå djupet skulle jag behöva öppna en till blogg tror jag...Maskrosen och Anna: Jag håller med.

5 Tilda
skriven :

Min mamma är psykiskt sjuk. Jag tycker det är bra det konststudenten gjort, hon har satt fokus på det område i samhället som man valt att skära ner på så mycket på. Hennes kommentar till dumma påståenden om att "pga dig kanske någon dog nu som hade kunnat få din plats", vara mkt bra, om en felaktig inläggning orsakar att någon dör visar det snarare på hur dålig psykvården är med för lite av samhälletsresurser! Ett litet misstag kan inte innebära en fråga om liv eller död pga resurser. Då är det fel på psykvården. Hon ska inte ta skulden som ett svart får för samhällets misslyckande.Genom sin konstnärlig handling satte hon fokus på dessa missförhållanden som de som är psyk.sjuka på riktigt inte kan göra pga noll sjukdomsinsikt el energi. Mycket bra gjort! Istället för att lägga ner dum energi på att klaga på studenten, eller starta sekundära frågor som "Är det konst?", el ännu dummar, inskränka det hela till ett utropstecken "det är inte konst!", kunde psykvården uppmärksammas ytterligare och man kunde försöka hjälpa de sjuk PÅ RIKTIGT. Men de med pengar vill inte uppmärksamma bristerna, om det innebär höjd skatt etc, och passar på att ta tillfället i akt att styra bort fokus och skuldbelägga Konstfackstudenten istället.Jag är med på en mailinglista för anhöriga till psyk.sjuka. Ingen där har klagat på Konstfackstudenten. Listan heter DomOsynliga. Det säger rätt mycket om samhällets insatser och vilja att uppmärksamma. Jag har läst flera liknande positiva kommentarer från andra psyk.sjuka och anhöriga, som tycker det är bra med uppmärksamheten på psykvården.

Tänk lite.

6 sara
skriven :

jag säger bara: WORD!!!!! till dig Tilda! Kritisera sjukvården som inte kan avgöra om en människa är psykiskt sjuk eller frisk, sätta en bedömning till och med en ev diagnos och därmed felbehandla en annan människa som visar tecken på olikvarande det "normala". Det är i första hand ett kritiskt rop till hur lite resurser det finns inom psykvården, som människor borde reagera på och inte huruvida anna odell tog sig friheter. Vem är det som tar sig friheter? Jo de som kallar sig specialist psykiatriker och dömer andra människor, utan att ens ha kompetens eller tid att verkligen veta om människan spelar eller är verkligt i behov av hjälp. Och vad är det för hjälp att injicera och tvångsbälta en oerhört labil människa? Är inte den personen i allra högsta grad i behov av äkta kärleksfullt omhändertagande?

Jag hoppas ditt hjärta kommer fortsätta banka för livet kandidaten och jag hoppas du inser vilket ansvar du har som blivande läkare och medmänniska!kramar från sara