kandidaten

Om livet som läkarstudent

Vem bär egentligen ansvaret?

165298-1Satt för några veckor sedan och ströläste gamla LexMaria-rapporter. Reagerade på ett fall som handlade om en tjej i sextonårsåldern som sökt akut pga buksmärtor. På direkt förfrågan svarade hon att hon var oskuld, varför man inte tagit graviditetsprov eller utfört gynekologisk undersökning. Några veckor senare kom hon tillbaka pga illamående. Den här gången tog man ändå ett graviditetsprov, vilket var positivt. Vid ultraljudsundersökning visade sig fostret vara så långt gånget att abortansökan avslogs. Flickan anmälde därför vårdgivare.

Vad lär vi oss av detta? Att alltid ta graviditetsprov på unga kvinnor med oklar buksmärta. Att alltid utföra gynekologisk undersökning på dito. Och vad du än gör, lita aldrig på patienten!
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 KatBat
skriven :

Det är ju precis det som dr house säger, patienten ljuger alltid. ;)

2 Henrik
skriven :

På gynkursen fick vi lära oss att "alla kvinnor är gravida tills motsatsen bevisats".

3 Äldre doktor
skriven :

Just detta har många lesbiska patienter upplevt som mycket kränkande.
"Jag kan inte vara gravid - jag lever med en annan kvinna"
"Vi tar ett litet gravtest ändå, bara för att vara på säkra sidan."
Det rimligaste måste väl vara att använda sitt omdöme, att försöka utveckla sin förmåga att läsa olika patienter så att det går att fatta ett så klokt beslut som möjligt.
Undrar f.ö. hur diskussionerna gick i ansvarsnämnden, det finns ju även en patientintegritet att bevaka. (Och vad det var för kön på nämnde"männen"...)

4 Maritha
skriven :

Underligt att tjejen anmälde vårdgivaren när det var pga hennes LÖGN som de inte kom på sanningen! Man kan tycka att hon får skylla sig själv...

5 dr to be
skriven :

Håller fullkomligt med om att pat i detta fall borde få skylla sig själv. Anmälan leder väl förhoppningsvis inte till någon åtgärd. Jag tycker man måste kunna lita på pat, att ha tagit ett gravtest på ngn som uppger sig vara oskuld tycker jag är fel.

6 Äldre doktor
skriven :

Lex Maria? Var det inte patienten som anmälde? Och vad kom ansvarsnämnden fram till? Har gått och tänkt på ditt inlägg i flera dagar nu...

7 Kandidaten
skriven :

Händelsen har anmälts till såväl HSAN och LÖF som LexMaria-rapporterats. Dock har inge resultat publicerats än, så jag kan tyvärr inte svara på hur det gått. Men en intressant tankeställare ändå.