kandidaten

Om livet som läkarstudent

Ambulansfärd

None

Sjukaste dagen på länge, trots den vanligtvis så stilla avdelningen. Rondade tillsammans med överläkaren idag. På avdelningen ligger en patient som lades in på misstanke om nefropatia epidemica. Hans tydligaste symtom var dock huvudvärk och feber. Jag föreslog försynt en LP i början av veckan, men tidigare nämnda överläkare ville vänta på antikropparna. Idag fick jag dock min LP gjord, fick dessutom göra den själv, och leukocyterna var ungefär 500ggr så höga som de borde vara. Helt plötsligt tänkte ingen på sorkfebern längre.


Jag hamnade också att övervaka ett tippbrädetest. Detta skulle egentligen en annan, "riktig" läkare göra med mig, men som det senare visade sig, ljög han om en proppfull mottagningsdag. Så där satt jag själv och förstås svimmade patienten. Det var ju bara att tippa ner bordet igen och hoppas på det bästa, och patienten piggade också på sig snabbt.


Tillbaka på avdelningen satt jag på övertid då det vanliga arbetet hamnat lite i skymundan. Studerade då närmare en annan patient som legat på avdelningen ett tag och blivit successivt sämre, utan att vi riktigt vet varför. Under dagen hade hon inte varit kontaktbar alls. Hon bedömdes både av min medicinöverläkare och av en neurologöverläkare, som båda intog en väldigt avvaktande hållning. Till slut sitter jag där som inte ens läkare och studerar patienten, och inser att hon ju omöjligt kan ligga kvar och borde skickats till intensiven för länge sedan. Bannar mig själv att jag inte sagt något tidigare, men samtidigt hade ändå två specialister tittat på henne och gjort en bedömning. Har tydligen inte lärt mig att tänka tillräckligt kritiskt utan accepterar bara det mina överordnade säger. Dagen slutar således, efter konsultation av medicinbakjouren, i en ambulansfärd till ett annat sjukhus med en oklart medvetslös patient. Toppen.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Alice
skriven :

Det är svårt att ifrågasätta andras beslut. Speciellt om beslutet har tagits av någon som har mer erfarenhet, någon som man ser upp till och någon vars omdöme man litar på. Jag har också svårt att tänka kritiskt ibland, speciellt när någon auktoritet är inblandad. Suck

Samtidigt tycker jag inte att du ska tänka på detta så mycket just nu. Du har ju kommit på vad du borde har gjort ändå fast liiiite senare. Och med erfarenheten kommer den här tiden att krympa ;-)