kandidaten

Om livet som läkarstudent

Livskris

NoneI veckan var det AT-mässa. Många landsting och städer, bortsett från de flesta av universitetsstäderna, var representerade. För första gången gick jag dit på jakt efter information snarare än gratis gåvor och godis. Med tanke på ett eventuellt strategiskt vik till sommaren ville jag ta reda på var detta vik skulle kunna tänkas vara.

Samtidigt sitter jag närmast scen och betraktar termin11-hetsen. Jag sitter på första raden så nära att jag får aktörernas saliv över mig och blir alldeles insyltad i pjäsen. Osäkerheten och ovissheten inför framtiden är påtaglig, liksom ångesten över att för första gången på ca 6 år faktiskt behöva ta ett beslut om sitt liv.

Tidigare har jag tyckt att E. överdrev. Inte kan det vara så svårt att bestämma? Åk någonstans varsomhelst bara och få det överstökat. Tänkte jag tills jag gick där bland båsen och bläddrade i informationsbroschyrerna. Avfärdade ganska snabbt större delen av Sverige, då det inte kändes aktuellt att åka till en stad som inte erbjöd mig något vare sig i form av socialt liv eller av fritidsaktiviteter. Och jag, som hittills tvärsäkert avfärdat universitetssjukhus pga risken att bli superkandis, fann mig nu stående med alternativen Östersund eller här. Punkt. Fler alternativ otänkbara. Östersund pga friluftslivet och fjällstugan i närheten. Men dit vill jag inte åka ensam. Här pga det sociala livet, utbudet av aktiviteter och att jag förälskat mig i staden och ändå vill återvända hit efter AT. Helt plötsligt inser jag att jag med största sannolikhet, mot alla tidigare förväntningar och planer, nog kommer att bli kvar här. Trots taskig lön och större anonymitet. Och därmed är det bara att kasta sig in i cirkusen på jakt efter bästa vik för snabbaste AT.
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 anski
skriven :

Exakt så är det för mig med! Jag som lovade och svor på att inte hamna här har nu vikat ett halvår och tror mig nu ha chans på AT i mars alt juni. Om det blir juni kommer jag ha vikat 1,5 år, sjukt...

2 Dr Kristina
skriven :

Hm... Jag vet hur det där är. Nu vet jag inte exakt vilket av de 5 universiteten du befinner dig på - men jag skulle ändå råda dig till att skaffa en AT bortom universitetet. Det sociala livet tycks faktiskt ske av sig själv när man väl är på plats.Lönemässigt är det en katastrof att vik-a o sedan skaffa AT på universiteten.Jag flyttade 10 mil söderut från universitetet och har idag boende kvar här. MEN jobbar i stora staden på stora sjukhuset. AT här var både lärorikt o utvecklande.Maila om du vill veta mer! :-)

3 Systeryster
skriven :

Hej!

På det lilla sjukhuset i väst kan du få ett strategiskt vik nästa sommar och därefter garanterad AT. Efter 1 månad har du en STtjänst och efter 2 en god möjlighet till att bli nästa verkasamhetschef på kirurgen. Billiga hus, "rätt" dialekt och vem vet, du blir kanske årets hemvändare. Säkert är att du blir högt älskad av sköterskor och patienter. Det blir såklart en del jobb.... men lönen är fet.

4 Kandidaten
skriven :

Dr Kristina: Jag återkommer....Systeryster: Hihi! :-)

5 ATdoktor
skriven :

Jag pratade en gång med Åsa Nilsonne som vid något tillfälle refererade till dig och din blog. Jag utgick då från att du precis som jag läst på KI, vilket ju inte alls behöver vara sant, men min hjärna gjorde den kopplingen...

Hur som haver, jag var inne i AThetsen för ett tag sen och jag gör nu AT på ett medelstort sjukhus en bit från Sthlm. De av mina vänner som fick AT direkt i Sthlm var snabbt räknade - typ inga. Och de som slutligen får AT verkar ha vickat 8-9 mån minst. På tiden tiden är man nästan halvvägs genom AT på annat håll...Generellt är det tufft att få AT i Sthlm och Sthlm-nära (dvs typ 20 mils radie). Det kan vara bra att vara inställd på det så att man inte faller platt när man inte får nåt erbjudande nånstans.

Jag har givetvis ingen erfarenhet av AT i Sthlm men måste säga att jag trivs ypperligt på ett mellanstort sjukhus jmf med upplevelserna från Huvudstadens sjukhus - som man ju fick som kandidat.Lycka till i beslutandet.

6 Göran
skriven :

Mora. Friluftsliv, litet sjukhus, bra lön och nära till tjockholm!Doit

7 Kandidaten
skriven :

Ingen dum idé, absolut inte. Tror dock det börjar klarna, och åter luta åt ett mindre sjukhus...