kandidaten

Om livet som läkarstudent

Efter fyra veckors klinik

165298-1Detta kan jag pricka av på min lista efter 14 dagar på lungkliniken:
- Epikrisskrivning
- Utskrivningssamtal
- Remisskrivning
- Artärpunktion
- Pleuratappning =dränering av vätska från lungsäcken, endast bevittnat

Det har varit utmanande och lärorikt - dock hamnade vi i någon form av vardagslunk efter ett tag då det inte var riktigt lika spännande att undersöka och skriva in ännu en patient. Det är fortfarande roligt att få arbeta praktiskt, men man vill ju på något sätt göra nya saker hela tiden. Det är mycket rutinarbete som ska läras in i ryggmärgen.

Vår handledare var väldigt bra, ung och entusiastisk, ivrig att lära sig mer om handledning och vad som förväntas av honom. Dock träffar man lite av varje läkare som kandidat. Vi hade specialistläkaren som inte en enda gång hälsade på oss, noterade oss överhuvudtaget inte under ronden, och hyssjade irriterat när vi frågade om den aktuelle patientens aktuella sjukdom, som om vi var små barn. Det är ett tråkigt och kränkande bemötande, och jag förstår inte riktigt vad hon tyckte sig tjäna på det.

Det har varit en tung avdelning på det sättet att många av patienterna är svårt sjuka - ofta handlade våra sittronder om var vi skulle remittera patienten att dö. Ingen kom in sjuk för att skrivas ut återställd. Anhöriga kom ut från rummen gråtandes. Det skär i hjärtat men man måste försöka tänka bort.

Jag börjar iallafall vänja mig vid mina scrubs, rocken tyngd av stetoskop, block, böcker, tofflorna på fötterna som orienterar sig fram och tillbaka i kulvertarna, det mer självständiga arbetet på avdelningen. Tiden går fort när man har mycket att göra.
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Också kandidat
skriven :

Jag håller helt med dig om den nedlåtande attityd man tyvärr alldeles för ofta möts av från läkare som helt glömt bort hur det är att vara kandis. Tack och lov har de oftast kollegor (med bra minnen) som brinner för yrket och är ivriga och måna om att undervisa oss kunskapstörstande kandidater och göra oss till bra läkare i framtiden. Och utnyttja den chans utvärderingsformulären ger dig, du ska inte behöva acceptera ett dylikt bemötande från någon läkare då undervisning och handledning av kandidater faktiskt ingår i deras jobb!

2 Också kandidat
skriven :

Jag håller helt med dig om den nedlåtande attityd man tyvärr alldeles för ofta möts av från läkare som helt glömt bort hur det är att vara kandis. Tack och lov har de oftast kollegor (med bra minnen) som brinner för yrket och är ivriga och måna om att undervisa oss kunskapstörstande kandidater och göra oss till bra läkare i framtiden. Och utnyttja den chans utvärderingsformulären ger dig, du ska inte behöva acceptera ett dylikt bemötande från någon läkare då undervisning och handledning av kandidater faktiskt ingår i jobbet på ett universitetssjukhus!